Life Coach Carla Gorter
Geef een positieve draai aan je leven!
Welkom!Carla wie?Voelsprieten?Voelsprieten TestInfo. voor BasisschoolInfo. voor Voortgezet OnderwijsBoekNieuwsHersenspinselsTip!Tarieven consultContact

Voelsprieten Volwassenen Test
Voelsprieten KIDS Test


Voelsprieten KIDS Test
De Voelsprieten KIDS Test

Neem alle vragen stuk voor stuk door met je kind.
Laat je kind niet te lang nadenken over de antwoorden,
zodra je kind het gevoel heeft dat de vraag over hem/haar gaat,
zet je een kruisje op papier. 

1.     Ik schrik snel.
2.     Ik heb last van kleren die kriebelen, naden in sokken of kledingmerkjes op mijn huid.
3.     Ik houd over het algemeen niet van grote verrassingen.
4.     Ik leer meer van een vriendelijke terechtwijzing dan van een strenge straf.
5.     Soms lijkt het alsof ik gedachten kan lezen.
6.     Ik heb het gevoel dat ik vaak niet begrepen wordt (ook al bedoel ik het goed).
7.     Ik ruik elk vreemd geurtje.
8.     Ik kan uren, soms zelfs dagen later nog last hebben van een rotopmerking die iemand gemaakt heeft.
9.     Ik heb een sterk geweten (heel goed beseffen wat goed en niet goed is en vaak de neiging hebben tot eerlijk gedrag)
10. Ik ben vaak zeer intuïtief (dit is een directe ingeving, iets wat je meteen weet zonder erover na te denken. Je hebt bijv. heel sterk het gevoel dat je iets wel of niet moet doen maar kan niet zo goed verklaren waarom.)
11. Ik kan moeilijk in slaap komen na een opwindende dag.
12. Ik heb moeite met grote veranderingen.
13. Ik kan erg moe zijn na een dagje school. Ik trek mij hierdoor terug of word juist heel druk. Ook kan ik dan boos worden om niets.
14. Als ik ‘honger’ heb kan ik me niet goed meer concentreren of chagrijnig worden.
15. Ik kan slecht tegen een luidruchtige omgeving.
16. Ik heb een hekel aan natte of zanderige kleding en wil me dan verkleden.
17. Ik ben bang om fouten te maken en wil daardoor vaak bevestiging hebben dat het goed is wat ik doe (perfectionist).
18.Ik kan slecht tegen onrecht (dat jij of iemand anders de schuld krijgt van iets wat je niet gedaan hebt, je wil het dan opnemen voor die ander)
19. Ik zie het meteen als iemand verdriet heeft of niet lekker in zijn vel zit. Ik vind dat vervelend voor diegene en dit heeft invloed op mijn eigen gevoel.
20. Als ik veel zie en voel word ik heel druk in mijn hoofd en ga me dan ook heel druk gedragen. Of krijg ik meer last van een bepaalde tic.
21. Ik word erg gespannen als ik weet dat ik een Cito-toets moet maken en die binnen een bepaalde tijd af moet zijn. Vaak maak ik deze toetsen slechter dan ‘normale’ toetsen.
22.Ik stel vaak diepzinnige, beschouwende vragen (dat zijn vragen over het leven, over de dood, vragen over waarom de dingen zijn zoals ze zijn, over iemand die ernstig ziek is enz.)
23. Ik ben erg gevoelig voor pijn.
24. Ik ben snel afgeleid (bijv. door een klein storend geluid in de klas waardoor ik me alleen nog maar daarop kan concentreren, doordat ik iets moois zie, doordat ik druk ben in mijn hoofd enz.)
25. Ik heb regelmatig de behoefte om alleen te zijn, daar rust ik pas echt van uit.
26. Ik heb oog voor detail (iets dat van plaats is veranderd, een kleine verandering in iemands uiterlijk, een spinnetje dat in de hoek van de klas zit, een mooie steen/veer/bloem waar iedereen aan voorbij loopt maar die jij net weer ziet, enz.)
27. Ik kijk eerst of het veilig is alvorens ergens in te klimmen.
28. Ik presteer het best wanneer er geen vreemden bij zijn.
29. Ik beleef de dingen intensief.
30. Ik hou meer van rustige spelletjes.
 
 
De Voelsprieten KIDS Test
De uitslag

Tel nu het aantal kruisjes dat je op papier hebt gezet.
Hieronder kan je vervolgens zien wat de uitslag is.
 
 
(Voelsprieten hebben = hoog sensitief zijn)

0-13 kruisjes:
Je bent waarschijnlijk niet hoog sensitief. Hoewel dat nooit volledig met zekerheid te zeggen is aangezien dit een specifiek aantal punten zijn en hoog sensitiviteit bij iedereen weer op een andere manier tot uiting komt.
 
14-30 kruisjes:
Je bent heel waarschijnlijk hoog sensitief, je hebt voelsprieten! Een kleine uitleg:
Iedereen heeft de mogelijkheid om met zijn zintuigen alles wat we horen, zien, voelen en ruiken waar te nemen. Echter, waar de meeste mensen/kinderen prikkels ervaren met drie zintuigen, doen kinderen met voelsprieten dat met veel meer zintuigen. Het zenuwstelsel is zo sterk ontwikkeld dat zij reageren op prikkels die onder normale omstandigheden niet te zien of horen zijn (sfeer, gevoelens, trillingen, dingen die gedacht worden maar niet gezegd worden enz.). Dat is gek, want het is niet tastbaar. Toch is het er en je hebt het er maar mee te doen want je bent ermee geboren. Overal en altijd, of je nou wilt of niet. Jij voelt en ervaart dingen waar veel mensen niet eens bij stil staan.
Als je je hier niet van bewust bent en hier niet goed mee weet om te gaan, kan je overprikkeld raken. Dit komt tot uiting in o.a. enorm druk gedrag, juist heel terug getrokken gedrag, woede uitbarstingen, je niet begrepen voelen enz. Hierdoor kun je klachten krijgen als bedplassen, allergie, verdriet, faalangst, een tic, onzekerheid, niet mee kunnen komen op school, enz. Als jouw omgeving (ouders, school, oppas enz.) hier dus niet goed mee om weten te gaan, kunnen er lichamelijke en/of psychische klachten ontstaan.
Kinderen met voelsprieten zijn vaak heel slim, invoelend, intuïtief, creatief, nauwgezet en gewetensvol. Door te leren om op de juiste manier met je gevoeligheid om te gaan, door dit bespreekbaar te maken op school en op deze manier samen te gaan werken, worden de nadelen van jouw enorme voelsprieten langzaam maar zeker omgezet in voordelen. Dat is het moment dat je kan open bloeien en weer meer zelfvertrouwen krijgt, beter in je vel gaat zitten, beter te hanteren bent op school en thuis en beter gaat presteren. Als je er op de juiste manier mee om leert gaan, ga je op een dag de vruchten ervan plukken van jouw enorme voelsprieten!
 

Welkom!Carla wie?Voelsprieten?Voelsprieten TestInfo. voor BasisschoolInfo. voor Voortgezet OnderwijsBoekNieuwsHersenspinselsTip!Tarieven consultContact