Life Coach Carla Gorter
Geef een positieve draai aan je leven!
Welkom!Carla wie?Voelsprieten?Voelsprieten TestInfo. voor BasisschoolInfo. voor Voortgezet OnderwijsBoekNieuwsHersenspinselsTip!Tarieven consultContact

Invloed op je gedachtes en dus gevoelens!
Druk, druk, druk...
Kinderen uitnodigen tot positief gedrag
Kinderen en beelddenken
Laat je kinderen zien hoe jij je voelt


Hersenspinsels
Hieronder de korte, links de iets uitgebreidere 'hersenspinsels'

We kunnen veel leren van onze kinderen
Als volwassenen denken we vaak dat we weten hoe het moet en dat onze kinderen naar ons moeten luisteren. Toch kunnen wij veel leren van onze kinderen. Ze houden ons vaak een spiegel voor en laten ons inzien hoe wijzelf reageren of hoe wij in ons vel zitten.
Natuurlijk zijn er kinderen die af en toe 'gecorrigeerd' moeten worden. Maar daarnaast loont het echt de moeite om goed te luisteren naar wat je kinderen te zeggen hebben. Vaak geven ze zelf al aan wat hun behoefte is en hoeven wij daar alleen maar naar te luisteren, het te respecteren en er soms wat mee doen. Het scheelt een hoop strijd als een kind het gevoel heeft dat hij/zij gehoord wordt!

 
Veranderingen bij grote instellingen, bedrijven of organisaties
Soms komen er situaties op ons pad, die ons best wel uit het veld doen slaan. Zo zie je veel bedrijven en instellingen fuseren en worden er rigoureuze maatregelen genomen. Opeens ben jij 'maar' een poppetje in het groter geheel en wordt er niet zozeer gekeken naar jou kunnen maar meer waar jij op dat moment nodig bent.
Je kan twee dingen doen: blijven of vertrekken. Vertrekken kan soms fijn zijn,
... maar er moet maar net iets zijn wat bij je past en waar jij je happy bij voelt. Kies je er daarom liever voor om te blijven, zorg er dan voor dat je jezelf niet het 'slachtoffer' maakt van alle veranderingen. Daarmee bedoel ik niet dat je de hele dag in de aanval moet gaan om maar eens duidelijk te maken dat je het er niet mee eens bent. Nee, daarmee bedoel ik dat jijzelf bepaalt hoe je met de situatie omgaat. Je schiet in de stress omdat er geen duidelijkheid is, je hebt even geen controle en dat voelt voor heel veel mensen heel vervelend. Dus ga je in de verdediging, je gaat je hoofd breken over hoe het dan anders moet en hoe jij het wilt. Maar soms..., soms is het beter om dat allemaal eens even niet te doen, je stoel achteruit te schuiven en even toe te kijken wat ze allemaal aan het verzinnen zijn. Het is allang bekend hoe ze het willen, daar heb jij vaak weinig invloed op. Dus laat het gewoon even gebeuren, kijk toe en haak in als jij denkt dat het moment daar is. Het rotgevoel wat je hebt is puur het gemis aan controle op de situatie. Maar soms moet je eerst de controle loslaten om het daarna weer vast te kunnen pakken en vaak zie je dat je uiteindelijk je draai weer weet te vinden in de nieuwe situatie!


We leren meer van de periodes dat we ons rot voelden
't Is misschien gek, maar vaak leren we veel meer van de periodes dat we ons rot voelen dan van de periodes dat we ons goed voelen. Als we ons goed voelen, plukken we de vruchten van de periode ervoor dat je weer het een en ander te leren had.
Het is de kunst om af en toe je leven tegen het licht te houden: voel ik mij happy met het leven dat ik nu leid? Veel mensen vergeten dit en gaan net zolan
g door totdat hun lichaam hen een halt toe roept. Er kunnen lichamelijke klachten ontstaan of psychische klachten en vaak zijn dit signalen van binnenuit die jou wakker willen schudden. Vaak kom je tot de ontdekking dat je, onbewust, een andere koers bent gaan varen en wordt het tijd om het anders te gaan doen. Luister dan ook naar deze signalen, ze zijn er niet voor niets en zijn er om je te helpen.
Nog mooier is het om deze signalen voor te zijn. Dus zet af en toe een streep door je agenda, zet je telefoon eens uit, ga de natuur in of draai muziek die jou raakt. Op deze manier keer je terug naar jezelf en wordt het even weer helder waar het om draait voor jou in het leven en of dingen anders moeten. Daarna kan je vaak met een goed gevoel weer verder!


Wees eerlijk tegen je kind en doe niet net alsof...
Kinderen leren van hun ouders, zoals Papa en Mama het doen, zo zal het wel horen. Maar wat Papa's en Mama's vaak doen, vanuit de aller beste bedoelingen, is verzwijgen hoe zij zich voelen. Of net doen alsof ze zich goed voelen terwijl dit niet het geval is. Omdat kinderen zo puur zijn en nog zo dicht bij zichzelf staan, voelen zij binnen een seconde hoe het met Papa en Mama is. Ze weten het, er is... geen twijfel over mogelijk. En toch gaan ze vaak twijfelen. Want de energie die Papa of Mama uitstraalt, is soms anders dan dat ze zeggen met woorden. "Mama, gaat het wel goed met je?". "Ja hoor lieverd, het gaat prima met me...". Maar ondertussen maakt deze Mama zich zorgen over haar baan maar daar wil ze haar kind niet mee lastig vallen. Maar wat leert het kind nu: als je je rot voelt, als je je zorgen maakt, doe je net of het er niet is. Je laat geen emoties zien.
Serieus, ik kom dit in de praktijk vaak tegen en het is ook nog eens goed bedoelt van de ouders. Maar hierdoor zie ik wel kinderen die niet met hun emoties weten om te gaan, kinderen die onzeker zijn omdat ze veel voelen maar niet de bevestiging krijgen dat het klopt wat ze voelen.
Dus lieve mensen, wees gewoon eerlijk naar je kinderen. Zit je even niet lekker in je vel, zeg dat dan gewoon. Ben je even 'kort van stof', geef dan aan waar dat van komt. Natuurlijk hoef je niet in geuren en kleuren de hele dag te praten over jouw zorgen, dat vraagt je kind ook niet. Maar als je even benoemd hoe jij je voelt en waardoor dat komt (uitzonderingen daar gelaten), geeft dat jouw kind al rust. Die krijgt zelfvertrouwen omdat het klopte wat hij/zij voelde en bovendien leert je kind nu dat emoties en gevoelens er mogen zijn...

 

                               

Welkom!Carla wie?Voelsprieten?Voelsprieten TestInfo. voor BasisschoolInfo. voor Voortgezet OnderwijsBoekNieuwsHersenspinselsTip!Tarieven consultContact